Drie tips voor een energiezuinige woning

Er bestaat geen twijfel, energiezuinige woningen zijn de toekomst. 3 belangrijke stelregels gaan de mate van energiezuinigheid van uw woning of project bepalen. Zo bespaart u niet alleen geld maar draagt u ook uw steentje bij aan een beter milieu.

Deze 3 elementen zijn onafscheidelijk van elkaar.

 

 

 

Isoleren

Goed isoleren is de eerste stap om energie te besparen. Het is de basis om een correct S-peil te bekomen.

De juiste keuze maken welke soort isolatiemateriaal voor elk bouwdeel is belangrijk voor de duurzaamheid van uw gebouw. De isolatiematerialen met de hoogste prestaties zijn daarom niet de beste oplossing voor u.

Foto isolatie
Foto isolatie

Luchtdichtbouwen

Bouwen zonder luchtdichte oplossingen is hetzelfde als 1 raam dat permanent open staat. Woningen die gebouwd worden zonder luchtdichte oplossingen hebben een natuurlijke ventilatie  maar hebben ook een continue energieverlies.

Nochtans, luchtdichte toepassingen liggen voor de hand en vergen niet al te veel investeringen en energie. Maar er zijn veel misvattingen.

Een blowerdoor test, waarbij de woning in overdruk en onderdruk wordt gezet zal bepalen hoeveel tochtlekken een woning heeft.

Maar, wees op uw hoede. Soms wordt deze test vlak na bv het afkitten van de ramen gedaan en zal het lek op dat moment dicht zijn. Na 6 maanden zal er jammer genoeg wel een luchtlek vormen door het “zetten” van de woning. Jammer, op dat moment kan je het probleem niet fundamenteel meer oplossen.

Nog een misvatting: luchtdicht bouwen is helemaal niet dampdicht! Veel aandacht dient er besteedt te worden aan het dampopen zijn van een woning. De algemene regel is dampdicht vanbinnen en meer naar buiten hoe meer dampopen materialen die er dienen gebruikt te worden!

Ventileren

Omdat we meer en meer isoleren kunnen onze woningen minder op een natuurlijke manier verluchten. U denkt, we zetten toch een venster open als we aanvoelen dat de lucht wat muf wordt. Maar op die manier zijn we onderhevig aan het buitenklimaat.

Tijdens de winterperiode betekent dit koude lucht, en tijdens de warme zomer komt de hitte hierdoor binnen.

Bijkomend kunnen we de hoeveelheid verse lucht die de woning binnentreed niet garanderen. Bij openstaande ramen zal er moeten bijverwarmd worden. Dit is energieverspilling wat we in tijden van milieubewust bouwen niet meer acceptable is.

Een ventilatiesysteem zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van de binnenlucht gecontroleerd wordt ververst. Tenminste toch: een correct ventilatiesysteem … en daarvoor zijn wij er.

We bespreken – eventueel samen met uw eindklant en/of architect enerzijds de wettelijke verplichtingen, anderzijds houden we rekening met de behoefte en het budget.We bekijken welke kanalen er het best worden toegepast en op welke manier we het meeste rendement kunnen opbouwen. En we doen meer!

Omdat wij een eigen staalproductie hebben, nemen wij alle plannen door zodat we van bij het begin van de bouw kunnen meebepalen waar de kanalen eventueel door een stalen ligger of betonbalk kunnen gaan.

Zo bespaart u als installateur / bouwer veel tijd en verloren uren en zal het eindresultaat voor de eindklant efficiënt en optimaal zijn.

Wij begeleiden u eveneens bij het inregelen zodat – wat we op voorhand bepalen – ook zullen garanderen.

Foto ventilatie model
Foto ventilatie

 

Pascal Begyn

Pascal Begyn (Putte)

pascal.begyn@julesfrans.be
Foto medewerker

Peter Van Ussel (Meerhout)

peter.vanussel@julesfrans.be