Vergeet uw plaatsbeschrijving niet

Een belangrijk onderdeel van het bouw- renovatieproces is de plaatsbeschrijving ook wel ‘staat van bevinding’ genoemd. Waarom is dit belangrijk?
Via een plaatsbeschrijving kan worden nagegaan of aanpalende eigendommen enige schade ondervinden door de uitvoering van de bouwwerken, waaronder grondwerken. Zo zijn alle betrokken partijen beschermd.

Als uw klanten hier vragen over hebben, kunnen ze altijd meer informatie vragen aan hun architect of er een expert voor inschakelen.

Ga planmatig te werk voor grondwerken

U zonder plan of idee storten op grondwerken is niet altijd aan te raden. Teken of leg op voorhand zorgvuldig vast wat er afgebroken mag worden en wat niet. Hou ook rekening met draagmuren en draagbalken.

Stelselmatig afbreken geeft structuur in uw hoofd en in uw project.

Nog een grote hulp bij afbraakwerken zijn de materialen die u gebruikt: een voorhamer, een haakse slijper en trilstamper komen ongetwijfeld van pas. 

U heeft grond- of afbraakwerken op uw planning staan en zoekt nog naar het meest geschikte materiaal om dat karwei zo vlot mogelijk te laten verlopen? Reken op Jules Frans.
Contacteer ons

Vergemakkelijk uw werk, kies voor een funderingsplan

Net zoals met alles, is een plan van aanpak ook bij funderingswerken een goed idee. Werk dus altijd met een funderingsplan

De fundering is namelijk de basis. Als daar niet voldoende aandacht aan wordt gegeven, kan de kwaliteit van de woning snel dalen.

Het voornamelijke doel van de fundering, de kunstmatige ondergrond waarop een huis rust, is verzakkingen voorkomen.

Verschillende funderingstypes

Een funderingsplan is de basis om van te vertrekken. Nadien weet u als professional in de bouwsector dat er niet één manier is om fundering te storten, maar dat er verschillende mogelijkheden zijn. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en zijn eigen materiaal. We zetten ze graag nog even voor je op een rij:

1. Fundering op staal

Dit is de meest voorkomende manier van funderen. Hierbij maakt men met stortbeton een verbrede zone onder alle op te trekken muren.

De dikte van die verbrede zones is heel belangrijk. Een brede draagmuur moet meer ondersteuning krijgen dan een binnenmuurtje.

2. Strokenfundering

De basis van dit funderingstype is dezelfde als bij fundering op staal, het enige verschil zit hem in de beton.

Bij fundering op staal gebruikt men stortbeton en bij strokenfundering gewapend beton. Het voordeel: minder materiaal, want gewapend beton is enorm sterk. Het nadeel: de kostprijs.

3. Funderingen op palen en putten

Dit type fundering komt vooral voor als de draagkrachtige grond, de grond die sterk genoeg is om een constructie te ondersteunen, op meer dan vijf meter ligt.

Om genoeg ondersteuning te bieden zal de aannemer palen of putten op een grote diepte boren/schroeven. Het prijskaartje van deze stevige fundering, ligt wel hoog.

Houd rekening met de strengere regels rond regenwaterafvoer

Enkele jaren geleden (in 2014) verstrengde de Vlaamse overheid de regels voor het opvangen en afvoeren van regenwater.

Wat houdt die verstrenging in? Wel, iedereen moet zijn/haar afvalwater apart lozen en het regenwater moet afgekoppeld zijn van de riolering.

U leest het goed. Nieuwe regels staat gelijk aan nieuwe materialen of een andere plaatsing van bestaande materialen.

De eenvoud van een regenwaterfilter

U moet de regenwaterafvoer regelen bij een eco-vriendelijker klant? Dan wilt die waarschijnlijk aan waterzuivering doen voor zijn toilet, wasmachine, tuin, schoonmaak? Voor zo’n werk vormt een regenwaterfilter de basis. Wij raden de inline-filter aan, omdat:

  • Hij makkelijk bereik- en manipuleerbaar is
  • Hij geen verval nodig heeft
  • Zijn zeef gemaakt is voor inox
  • Hij geschikt is voor elk hellend dakoppervlak 
  • Zoekt u een partner die u gegarandeerd kwalitatief werkmateriaal levert? U kan altijd rekenen op de expertise en kennis van onze medewerkers.
    Contacteer onze experten
    Foto kranen bij zonsondergang

    Gemetselde kelder

    De muren worden bij dit type opgetrokken uit bakstenen en rusten in de funderingssleuven of op de funderingsplaat in gewapend beton.

    Lees Meer
    Foto kranen bij zonsondergang

    Gebetonneerde kelder

    De kelder wordt ter plaatse gegoten en bestaat uit een funderingsplaat en muren in een beton.

    Dit type kelder zorgt voor meer werk, maar is ook effectiever tegen vocht .

    Lees Meer